Myter kring SEO

flask

Bra att veta när du talar med din Webb designer.

 Tänk budskap!

Det tekniska kan kännas oöverkomligt krångligt men tänk på att allt i slutändan handlar om ditt budskap och hur du formulerar och presenterar det. Det tekniska är bara budbäraren som med rätt design framför ditt väl författade budskap. Här följer några faktorer som är bra att känna till när du talar med din webb-byrå eller skapar din egen hemsida. Läs också vår blogg-artikel ”11 Tips Att Tänka På När Du Designar En Hemsida!”

Hur hittar sökmotorerna, typ Google’s sökmotor?

Det råder en allmän tro att man måste registrera sin hemsida hos Google för att Google’s sökmotor skall kunna hitta den. Det är en misstolkning. Så här går det till enligt Google’s Matt Cutts:
Google scannar inte av hemsidor på nätet. När man söker på något utför Google ditt önskemål genom att söka länkar! De gör det med mjukvaror som kallas spindlar (spiders). De börjar med att scanna några webbsidor varefter de följer länkarna i dessa sidor och hämtar upp de webbsidor till vilka dessa är riktade. Sedan scannas dessa webbsidor på länkar och hämtas de webbsidor till vilka dessa länkar pekar osv, osv. På så sätt fångas många miljarder sidor upp som är lagrade på tusentals maskiner. Det sker på en halv sekund.

seo

Länkning av kvalitativt innehåll både till och från webbplatser

Vad är viktigare kvantitet eller kvalitet?

Det är lätt att tro att det då är viktigast att ha så många länkar som möjligt i sin webbsida men så är det inte riktigt även om länkbyggnad fortfarande ligger bland de 5 viktigaste rankningsfaktorerna.  Det är snarare länkarnas kvalitet som påverkar och inte kvantitet. Länkkvalitet skapas genom att länkarna riktas mot kvalitativt innehåll. Samtidigt gäller att dessa länkar också kommer från ett relevant och kvalitativt innehåll, som också kan användas för bloggar och t ex gästartiklar på andra webbplatser.

Är hög rankning i sökmotorerna det enda som gäller?

Elisa Meredith på Google säger ”snarare än att fokusera på att bli #1 på Google, var nyttig – då kommer dina läsare att skaffa dig fler besökare därför att de då delar ditt innehåll med andra.”

Det är alltså ett missförstånd att tro att högre rankning med säkerhet medför högre klickfrekvens (när en besökare klickar sig vidare genom din webbsida). Det är visserligen sannolikt att fler kommer att se din första webbsida men det är inte alls säkert att det innebär högre klickfrekvens. En av orsakerna till att besökare kan välja att inte söka vidare i din högt rankade webbsida kan vara att din ”meta”-beskrivning (texten under den blå länken som dyker upp i sökresultatet) inte är inbjudande eller intressant för besökaren. Det gäller därför att redan där på några rader sammanfatta och beskriva ditt budskap på ett övertygande och attraktivt sätt så att besökare hajar till och motiveras att gå vidare i din webbplats!

 Hur bidrar attraktiva meta-beskrivningar till rankningen?

Det är klickfrekvensen, s k ”click-through rate” (vidare klickning in i en webbsida) som är den absolut dominerande rankningsfaktorn när det skall avgöras var din webbsida hamnar. Det första vi ser son besökare när vi får sökmotorns resultat är meta-beskrivningar och det ligger nära till hands att vi av lättja klickar på dem som ligger på första sidan och möjligtvis andra.

seopvMetabeskrivning markerad med rött!

En klick bidrar dock ytterst lite till högre rankning.. Det är besök djupt in på din webbsida som är avgörande för en hög placering! Här kommer det unika i din beskrivning in och hur väl den passar det som besökare sannolikt är ute efter.  Tänk kvalitet snarare än kvantitet! Tänk budskap!

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/3/4/f/pvnordicdesigns.com/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Inga Kommentarer

You must be logged in to post a comment.