hur får jag min hemsida mobilvänlig

Hur Du Får Din Hemsida Mobilvänlig Efter Mobilgeddon

Planerar du att öka din företagsnärvaro på nätet? Det är väsentligt i dessa dagar för att överleva, men kom ihåg; om du skapar en webbplats och bara utformar den för stationära datorer s.k. desktops så är du förlorad! Tänk om! Att bara utforma en webbplats för desktops är idag totalt meningslöst och saknar allt av värde. Om du vill överleva i denna konkurrensfyllda onlinevärld är det väsentligt att din företagshemsida är responsiv så att din målgrupp kan se sidan helt obehindrat i alla typer av enheter. Det är bättre att inte bara mobilanpassa utan att göra hemsidan responsiv för alla enheter

Det finns en anledning till detta…

Googles mobilgeddon har lanserats. Och det är en tydlig väckarklocka för alla webbplatsägare. Webbplatserna/hemsidorna måste utformas på ett sådant sätt att de kan ses från mobiler utan några problem. Om din hemsida är skapad genom responsiv design eller skräddarsydd mobilanpassning så att besökaren med lätthet kan navigera runt på hemsidan via mobilaenheter och smartphones kommer Google att hjälpa din webbplats/hemsida att ranka högre i sökmotorresultaten, så kallade SERP’s (SearchEngine Result Page). I våras aviserade Google följande
”Med start den 21 april kommer vi att utöka vår användning av mobilanvänlighet som en signal för högre rankning. Denna förändring kommer att påverka mobilsökningar på alla språk i världen och kommer att ha en betydande inverkan på våra sökresultat”.

Avsikten är att få webbplatser/hemsidor mer mobilvänliga. Men varför är det nödvändigt?

Här är varför…
– 2/3 av alla svenskar använder idag internet i mobilen.
– 80% av alla sökningar på internet görs idag från mobil.

för mer statistik och lite rolig fakta om mobiler gå till mobilanpassning

Så, om du är egenföretagare och vill etablera en starkare närvaro på nätet, är det alltså väsentligt att du gör webbplatsen/hemsidan mobilvänlig. Skulle den inte vara det, borde du omedelbart åtgärda det. Vi hjälper dig gärna med detta. Skicka förfrågan här.

Men hur går man tillväga för att skapa en mobilvänlig hemsida?

Här följer några tips som kan vara värdefulla…

Att göra din hemsida responsiv är absolut nödvändigt

Det allra första du bör veta är att du inte behöver registrera din hemsida på någon speciell mobilsajt, utan du bör bara göra sidan responsiv. Det bör planeras på ett sådant sätt att resultatet blir synligt på bästa möjliga sätt på alla typer av enheter, d.v.s. mobiler, surfplattor och laptops.
Bara för några månader sedan var det en valmöjlighet att göra hemsidan responsiv men inte nu längre. Nu är det ett måste!

Nyckelordet är ENKELHET

Även om du bara designar din hemsida för lap??desktops?? så bör den ändå vara enkel, och ännu enklare för mobila enheter. Kom ihåg att det utrymme som mobila användare ser är minimalt, och de skall kunna scrolla och klicka inom det utrymmet. I själva verket bör klickande inte ens vara ett alternativ när du skapar en mobilanpassad webbplats då det bara gör saker och ting värre. Istället bör man bygga hemsidan för scrollning. Och den måste vara enkel så att besökaren se alla elementen utan bekymmer även på den minsta skärmen.

Tänk tumme! Tänk pekfinger!

Japp detta är de fingrar du bör ha i åtanke när du skapar hemsidan! Det är p g a att sidan kommer att navigeras via dessa 2 fingrar. Så länkar bör inte vara placerade för nära varandra så att besökaren hoppar över den ena. Du bör även se till att det finns en pop-up på den mobila versionen av hemsidan.

Innehållet bör vara kort

När du själv surfar med mobilen, vad föredrar du? En lång sida som aldrig tar slut eller en kort sida? Gillar du att scrolla i all oändlighet? Nej, självklart inte, det gör inte din målgrupp heller! Så du bör fokusera på att hålla innehållet kort. Du känner säkert att du bör skriva mer innehåll för att ge mer utförlig information etc, men så är det bättre att bara dela upp sidan i olika sektioner. Det underlättar för besökaren som då oberört kan scrolla genom innehållet och läsa det obehindrat.

Regler för ikoner och bilder

En bild säger mer än 1000 ord så det är mycket klokt att använda bilder på mobila versioner av hemsidan.

Hur är det då med ikoner?
De säger också ofta mer än bara en hög med text. Ikoner är attraktiva och har förmågan att framföra ett budskap på några sekunder så det är viktigt att man använder ikoner på sidan. Det är t o m så att besökaren genast kan förstå att sidan är mobilvänlig om sidan innehåller mobilvänliga-ikoner. När de väl har insett att din sida är mobilanpassad kommer de oftare att återbesöka den från mobila enheter.

Din hemsida har säkert flera bilder inlagda. Men är de mobilvänliga?

Om de inte är det så kommer din sida att ta längre tid att ladda och dina besökare kommer inte att vänta på att bilderna laddas klart utan de kommer att lämna sidan och du får en högre ”Bouncerate”. Det är därför oerhört viktigt att man optimerar bilderna så att de visas på rätt sätt och utan att de fördröjer laddningstiden av sidan.

Var försiktig när du lägger in video

Var försiktig när du planerar användandet av videos. Det är ett plus att ha videos på din hemsida och i många fall är de en ovärderlig tillgång till hemsidan men de måste läggas in med omtanke. Vad händer om besökaren inte kan se dem ordentligt? När någon besöker din hemsida via mobilen kommer de inte att kunna se videos som är för långa. Dessa videos saktar även ner laddningstiden för hemsidan. Så om du planerar att använda video på din mobila version av hemsidan se då till att de är små i filstorlek och är perfekt optimerade för mobila enheter.

Till slut

När du är klar med din design måste du prova sidan x antal gånger innan du publicerar den. Men glöm inte att det idag inte räcker att bara designa en hemsida, utan du måste se till att alla besökare, oavsett vilken enhet de använder, om det så är desktop, padda eller mobil, skall uppleva din sida med lätthet. Då, och endast då, kan du förvänta dig att din hemsida blir framgångsrik och skaffar dig fler kunder än någonsin förr.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/3/4/f/pvnordicdesigns.com/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Inga Kommentarer

You must be logged in to post a comment.