Bli en ledare som skapar ledare!

4 viktiga steg mot utvecklande ledarskap

Häromdagen samtalade jag om företagande med en nära vän som äger ett stort framgångsrikt familjeföretag. Vi kom att tala om ledarskap och blev rörande överens om att många chefer begår misstaget att inte se sitt företag som en samling levande människor, utan snarare som produkterna i verksamheten eller som en byggnad i form av kontoret, eller fabriken där tillverkningen sker.

1)  Se oss som sällskap inte maskiner.  

Många har svårt att se, att företag uteslutande existerar genom människorna i dem. Engelskans ”Company”, tyskans ”Gesellschaft” ,  franskans ”Societé och norskans Aksjeselskap, som alla betyder sällskap, talar sitt tydliga språk. Svenskans Aktiebolag har ursprungligen samma betydelse (man bor ihop) men man associerar numera inte bolag med sällskap. Och kanske vi behöver påminna oss själva om att vi i företagandet har att göra med människor. Och då måste vi med nödvändighet kommunicera. Det är just sättet på vilket vi hanterar kommunikationen som är den viktigaste ingrediensen i ledarskap. Att göra karriär med hjälp av social media och epost är en enorm omväg om det nu alls, med några få undantag, är möjligt.

mämmiskor utgör föteraget

 

2) Var ledare även som chef.

Chefskap kan man bli tilldelad men aldrig ledarskap. En chef är inte nödvändigtvis ledare. Ledarskapet måste utvecklas inifrån. På motsvarande sätt kan man möjligtvis vara chef utan att vara en god kommunikatör men en ledare blir man inte utan god ”muntlig” kommunikationsförmåga. Om man inte kan kommunicera muntligen lär man ha väldigt svårt att bli accepterad som ledare. Ledarskapsutbildningarna borde därför mycket mer fokusera på̊ konsten att tala och lyssna.

Ledaren säger ”Låt oss göra det”!

bli en bra ledare

Chefen säger ”Gör det”!

 

3) Prata och lyssna.

Den som vill göra ledarskapskarriär gör gott i att utveckla sin muntliga kommunikativa förmåga och sedan så långt det är möjligt ersätta sociala media och epost med de personliga mötena med människor inom och utom företagets sfär. Men muntlig kommunikation som gör intryck är en konst och den går att utveckla. Men det förutsätter att man tar tag i det och går in för det och inte inbillar sig att det räcker med att leda med chat, forum och epost. Det finns bara ett effektivt sätt att utveckla sin muntliga kommunikation och det är att ”göra det”! Ställa sig inför och låta sig bli utsatt för en publik eller att åtminstone leda konversationer med sina medarbetare. Låta alla komma till tals. Sticka ut genom att få andra att växa.

tala

4)  Skapa andra ledare.

Om ledarskap nu skall komma inifrån, kan man då lära sig att bli ledare? Nej säger en del som anser att det är medfött. Jo säger jag, eftersom man kan lära sig att kommunicera. Med god muntlig kommunikation, dvs även lyssnande, ökar vår förståelse för andra samt andra människors respekt och förtroende för oss. De lyssnar mer koncentrerat och tar till sig våra budskap. Allt det är grundbultar för ledarskap och måste utövas muntligt.

 

hur man skapar ledare

Det sägs att en ledare inte är en person som har en massa följare, utan en person som skapar andra ledare!

Tänk alltså på hur viktigt det är med kommunikation som skapar ledare – som skapar ledare!

 

 

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/3/4/f/pvnordicdesigns.com/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

1 Comment. Leave new

Det där kan jag skriva under på :)

You must be logged in to post a comment.