digital kommunikation

Är Digital Kommunikation Början På Mänsklighetens Undergång?

Det finns faktiskt de som tycker eller tror det.
Det är den typen av äldre människor, som jag själv, som inte kan förlika sig med utvecklingen. Men jag kan!
Jag är av den fundamentala uppfattningen att människans anpassningsförmåga är outtömlig. Hade den inte varit det skulle mänskligheten ha gått under för länge sedan.
Vi har anpassat oss till evolutionen och vi har anpassat oss till den industriella revolutionen. Vi kommer att anpassa oss till den digitala revolutionen. Men den utvecklingen pågår i en aldrig tidigare skådad hastighet.
Frågan dyker då upp – hinner vi med?
Ja, självklart hinner vi med! Vad annars? Utvecklingen är skapad av människan och den lär inte gå så snabbt att den går oss förbi, vilket hävdas av vissa domedagsprofeter.
Hur kan vi veta det?
Jo, kontrollen kommer alltid att förbli mänsklig. Vi kan förgöra oss själva men vi kommer inte att förgöras av teknologi som vi själva skapat, såvida vi inte avsiktligt använder den för att uppfylla domedagen.

Är då den allt intensivare digitala kommunikationen fördärvlig för socialt umgänge? Leder den till social misär? Inte alls! Visserligen ingår det en rad negativa konsekvenser i den utvecklingen, som med all annan utveckling, men vi anpassar oss. Den industriella utvecklingen förde, i den positiva processen, med sig så många negativa konsekvenser att många, när den pågick, förfasade sig över vad konsekvenserna kunde tänkas bli. Det negativa är en oundviklig del av en långsiktigt positiv process.
Skillnaden nu mot förr är att den inte är långsam utan, historiskt sett, blixtsnabb. Men snabbheten ändrar inte principen. Vi anpassar oss och behöver bara göra det väldigt mycket snabbare.

Att folk är försjunkna i sina smarta mobiler är inte något tecken på en asocial attityd. Tvärtom tyder det på ett tillfredsställande av ett enormt kommunikationsbehov som långt överstiger det som kan tillfredsställas genom personlig möten. Ingen har någonsin beklagat sig över telefonens tillkomst så varför oroa sig över användandet av digital kommunikation? Användandet av chatt, messande eller surfing i mobilen är ett suveränt sällskap i stället för att bara sitta och glo ut genom fönstret på en spårvagn, tåg eller var det än är. Det stör inte någon annan än den som inte har samma kommunikationsbehov. Och den personen borde ägna sig åt att fundera över livet eller titta på naturen i stället för att reta sig på dem som diskret och i all tysthet kommunicerar med sina vänner. Det digitala ersätter inte personliga möten och telefonsamtal. Det är ett komplement, inte en ersättning! Den som avfärdar denna utveckling bör också i konsekvensens namn avfärda tillkomsten av telefonen och telefaxen, ja faktiskt även tidningar. Är det någon, någorlunda socialt funtad, som gör det?

För att anknyta till rubriken är svaret naturligtvis nej. Skulle det gå längre än människan kan hantera tar man ett steg tillbaka. Det sker automatiskt utan någon som helst avsiktlig påverkan. Precis på samma sätt som utvecklingen oundvikligen går framåt stannar den oundvikligen upp om den tenderar att hamna utom vår kontroll, för att sedan åter ta fart framåt. Det finns balans i allt som sker.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/3/4/f/pvnordicdesigns.com/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Inga Kommentarer

You must be logged in to post a comment.