hemsidedesign

11 Tips Att Tänka På När Du Designar En Hemsida!

11 Tips att tänka på när du designar en hemsida!

I vår bloggartikel om varför vi behöver hemsidor skrev vi bl a följande:

“Den fysiska annonsepoken via tidningar etc är gradvis på väg in i historien och har i stort sett ersatts med digital annonsering via hemsidor, spel, appar, bloggar, sociala media etc.”

De dagar då ett varumärke klarade sig utan hemsida är över! Nu använder sig alla av internet, alla nätverkar och alla är med få undantag ständigt uppkopplade. Om du alltså vill sälja något gäller det att uppsöka folk där de befinner sig.

Här följer några tips om utformning av en hemsida för att nå din målgrupp. Det är en process som kräver planering, känsla och kunskap.

1) Presentation

presentation

 

En hemsida utgör inte bara en presentation av person, produkt eller tjänst. Hela sidan utgör i allra högsta grad ett visitkort och mycket mer än så. Hela designen återspeglar vem du är. Är den fel, är du fel. Det är ditt ansikte utåt. Fråga dig själv vilket intryck du vill att besökare skall få, t ex familj, kommers, miljö, utbildning, hälsa, filosofi o s v. Vad borde de veta och vad vill de veta? Berätta om dig och ditt företag i ”Om oss” utförligt med detta i åtanke.

2) Syfte

syfte

 

Innan du ens påbörjar designen bör du vara på det klara med varför du skall ha hemsidan. Syftet! På samma sätt som en säljare fokuserar på en produkts eller tjänsts nytta för konsumenten snarare än produkten i sig, bör du bli på det klara med vilken nytta besökarna får av ett besök på din hemsida. Information? Nytta av produkt/tjänst? Du vill inte bara att de skall se utan att de skall fatta intresse.

3) Välj rätt domän

domain

 

Det finns lättlästa och krångliga domännamn. Inte svårt att förstå vilka som är bäst. En krånglig domän kan förstöra den bästa presentationen i världen eftersom besöksfrekvensen lär bli låg. Folk måste kunna komma ihåg den. Ju enklare desto bättre. Vår egen som exempel är på gränsen: pvnordicdesigns.com. Det hade räckt med …….pvnordic.com, men då hade det inte framgått vad vi sysslar med. Det är alltid bra att få med företagsnamnet och om det inte blir för långt gärna även en hint om verksamheten.

4) Kontakt

kontakt

 

Se till att kontaktinformation finns på varje sida och att den är tydlig och snyggt presenterad. Det gäller Namn, Adress, Epost och Telefon. Den informationen skall återges på samma ställe var du än publicerar sidan, sociala media, webben, kataloger etc. Du hittas då också lättare i lokala sökplatser.

5) Visa dina styrkor

styrkor

Du måste visa dina besökare vad du är bra på utan att för den skull blåsa upp dig till en jätteballong som kan spricka. Men var heller inte för blygsam. Det är som med självförtroende – om det blir för mycket övergår det i arrogans. Besökarna måste få förtroende för dig vilket bäst uppnås med sanningsenlig självhävdelse. Visa gärna upp fina exempel på produkter eller tjänster eller referenser från nöjda kunder. Marknadsföring av innehåll med bloggartiklar som visar din expertis är också ett bra sätt att bygga förtroende och hjälper dessutom att höja din position på Google, se vår tidigare blogg om SEO.

6) Toppfältet

toppen

 

De första få sekunder som en besökare får är avgörande om hen skall stanna på sidan. Engelskans ”Above the Fold” är det fält ovanför ett tänkt streck som ofta täcker större delen av skärmen, om inte hela. Här skall ditt budskap lanseras på ett enkelt och så lättöverskådligt sätt att besökaren vill veta mer och börja scrolla. Se också till att redan här ha en CTA (call to action), uppmaning till handling.

7) Överdriv inte – förbli klar och tydlig!

tydlig

 

En del hemsidor är så fullsmockade med musik, videos, bildsekvenser, prompter att besökarens ögon går i kors och förvirringen är total. Man får förtvivlat leta efter ett budskap om det ens finns. Men vem orkar det? Allt det är OK om det används med måtta och utan att förta syftet (se punkt 2) och budskapet. Oftast är enkel och ren design det bästa valet. Starka färger bör undvikas och svart/mörkgrå text på vit bakgrund anses lättast att läsa.

8) Mobilanpassa sidan!

mobil

 

: Idag använder 73 procent smarta mobiler, och 69 procent kopplar upp sig till internet via mobilen, 54 procent gör det dagligen och 31 procent flera gånger dagligen. Se mer i vår tidigare bloggartiklar, mobilanpassa hemsidan nu och mobilgeddon. De sidor som inte är mobilanpassade kräver ett evigt scrollande eftersom man bara kan se en liten del av hemsidan i en mindre skärm. Ingen, verkligen ingen orkar hålla på med det. Google prioriterar också sedan april 2015 mobilanpassade hemsidor i sin sökmotor.

9) Skaffa Analyics

analytics

 

Om du vill ha koll på vem som besöker din hemsida, varifrån och när, skall du skaffa Analytics. Google Analytics är populärast. Med hjälp av Analytics kan du utforma din strategi för att attrahera och konvertera besökare till kunder.

10) Se till att sidan är säker

internet säkerhet

 

Kunderna vill kunna känna sig säkra när de lämnar ifrån sig personlig information, särskilt när det gäller transaktioner. Det sker fortfarande en hel del identitetsstöld på nätet. Det kan därför vara lämpligt med ett säkerhetscertifikat typ SSL.

11) Först – sist eller mittemellan?

ranka högst på google

 

Tyvärr duger det inte att ens hamna mittemellan hos sökmotorerna som Google, Yahoo etc. Hamnar din hemsida någonstans bortom sid 3 eller 4 går du redan miste om de flesta potentiella kunderna. Se blogg om hur man anlitar ett SEO företag. Ytterst få letar längre än så i sökmotorn. Du snuvas på konfekten av dem som förstått att sökmotoroptimera sin hemsida och hamnar längre fram. Se till att optimera med bl a nyckelord och nyckelfraser i innehållet och med hjälp av aktiva länkar och gör detta kontinuerligt.

Tycker du att allt det här verkar komplicerat? Fokusera då hellre på din verksamhet och överlåt allt till en professionell webb-byrå. Kontakta oss gärna för frågor

Liknande artiklar

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/3/4/f/pvnordicdesigns.com/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Inga Kommentarer

You must be logged in to post a comment.